Fans

Thursday, January 28, 2010

Bahaya Kepala Air..

Oleh : SuperSyok Team

Korang follow la citer kat bawah nih..

Tu la bahaya kepala air..

Kepala air tu apa?

Biasa kepala air ni wujud kat kawasan sungai @ air terjun. Hujan lebat turun di atas bukit/gunung. Air hujan+air sungai sediaada berkumpul di hulu sungai. Daripada upstream, longgokan air yg gedabak tu menerjah ke downstream menuju ke hilir sungai.

Bahayanya ialah makhluk2 yg berada di downstream menikmati air terjun sambil berpiknik tanpa mengetahui gerabak air sedang turun dengan laju. Tanpa ape2 tanda, kepala air ni melanggar ape saje yg berada dalam dan tepi sungai. Semua habis disapu.

Kejadian ni pernah berlaku di Gunung Ledang dan meragut beberapa nyawa pengunjung pada hujung 90-an dulu. So sebelum gi piknik kat air terjun, check cuaca dulu cane. Kadang2 hujan di upstream, cerah di downstream. Siapa sangka beb...

5 comments:

Anonymous said...

Bro.

ni berlaku kat mane ni?

macam x de dengar kat berita pun..bila kes ni?

SuperSyok Team said...

Berlaku kat air terjun Mag Aso, Bohol pada September tahun lepas. Bohol kat Filipina kot.

Bro. ko main tengok gambar je ke? Hehe..

Anonymous said...

tulisan budak tu cakar ayam la

malas aku nak baca

muahahaha.....

anjar said...

kalau ikut pengetahuan aku yg tak seberapa bab dlm hutan ni, kalau nak mandi kat air terjun kena pastikan dulu kat gigi air tu ada tak serangga yg melata seperti semutke, anai2 ke atau apa jua serangga yg merayap, kalau ada insyaallah bolehla mandi, tapi kalau tak de kena hati2 la, mungkin kepala air boleh berlaku, sebenarnya Allah dah beri anugerah/kelebihan kat haiwan2 yg kita manusia anggap lemah dengan deria ke 6. jadi beruntungla org2 yg sentiasa mengkaji kebesaran Allah.

SuperSyok Team said...

Thanx bro. Anjar 4 ur advice :-)