Fans

Friday, February 12, 2010

Askar ATM makan kera?

Oleh : SuperSyok Team

Di bawah ni askar ATM ke?













.
Berdasarkan rupa, warna kulit, celoreng seragam dan tag nama, nampak macam askar ATM.
.
Teringat masa aku dalam kadet kat sekolah dulu, ada program 'night journey'. Tujuannya nak test keberanian. Antara aktivitinya ialah makan biawak. Gilo apo, memang aku tak makan walau kena ragging.
.
Esoknya Ustaz sekolah tu tau tentang aktiviti tu. Teruk ketua2 kadet tu kena marah. Alasan diorang tu sebagai persediaan menghadapi darurat.
.
Ustaz tu kata,
.
" Darurat tu kes lain. Sekarang ni tengah aman, haram tetap haram. Kalau dah darurat, babi pun kamu boleh makan. Tapi tetap ada syarat. Makan sekadar untuk terus bernafas/hidup, tak boleh makan sampai kenyang, haram! "
.
Berbalik pada tajuk di atas, kita dengar plak ape pendapat Ustaz Farid Rashidi..
.
.
.
.
.
.
Wallahua'lam..

6 comments:

Hanz_Azdi said...

wow! tu dasar latihan 'darurat' ATM ke? Kes darurat tak payah ajarlah kot, it comes naturally anyhow. Sapa (ramai) pun sanggup makan kera, babi hatta mayat jika dah terdesak untuk hidup, darurat sangat-2, dah berminggu tanpa makan apa-2 mengeyangkan, like in a war. Tapi takat latihan & dipaksa makan benda haram jadah pun tak boleh tepis/lawan? Patutnya askar tu pertahan benteng iman & takwa masing-2 dulu. Takat ni pun dah kantoi/ kalah, betulkah boleh harap pertahan negara bila betul-2 moments they must to.

SuperSyok Team said...

Yups.. aku kagum dengan cara Salahudin Al Ayubi memilih individu tentera untuk pergi berperang.

Nazar Muzir said...

Tu Askar Wataniah

Anisnadia Md. Nor said...

based on their rupa n pakaian mmg Malaysian but i think diorg nih PALAPES,,tp boleh je kalau x nak makan @ x ikut arahan cos of hukum islam. I am in PALAPES too tp kalau jurulatih suruh buat something yg bertentangan dgn agama we all x kan buat. I'm in UNIMAS which all of my jurulatih non-muslim tp diorg faham kalau kitorg xnak buat n gtau alasan. Mmg la latihan darurat, tp in case je..

brat2104 said...

i used to be in wataniah. we never did anything like that.
(kejadah aku tiba speaking nih?)

Suraya Noor said...

bukan palapes ni...
klu palapes mesti pakai appulate kan???
nk tunjuk depa ni junior ka,inter ka senior..
wataniah myb tgh training hapa taktau..
hmm...komando ja kot mkn kera ni.depa ni taktaula..tertera wataniah tu.