Fans

Tuesday, March 9, 2010

Bahaya guna Handphone ketika isi minyak..

Oleh : SuperSyok Team

Banyak kejadian kebakaran berlaku di stesyen minyak. Biasanya berpunca dari kecuaian pengguna / pemilik kenderaan yg berkunjung ke situ. Merokok, menghidupkan enjin kenderaan ketika pengisian minyak dan penggunaan telefon bimbit. Tu antara punca2 popular yg menyebabkan kebakaran pada kenderaan hingga melibatkan kehilangan nyawa.




Kali ni kami ingin berkongsi dengan pengunjung setia blog SuperSyok, mengapa kita dilarang menggunakan handphone ketika proses pengisian minyak ke dalam kenderaan sedang berjalan.

Kami sendiri belum mencuba eksperimen ini. Jika anda teringin mencubanya, dipersilakan.. Lepas tu sudi2lah berkongsi pengalaman di sini :-)


Sediakan kuali 'fry pan'. Letakkan 3 kepingan kecil kadbod yg dibengkokkan di 3 penjuru.


Letakkan gumpalan kertas timah yg telah direnyukkan di atas 3 keping kadbod tadi.


Tuangkan sikit petrol ke atas gumpalan kertas timah tadi.


Dengan menggunakan handphone, call someone dengan mendekatkannya pada kertas timah tu.


Apa yg berlaku? Tetiba api menyala membakari kertas timah tu dengan ganasnya.


Mungkin eksperimen ni adalah analogi terbaik untuk membuktikan teori larangan penggunaan telefon bimbit di stesyen petrol terutamanya ketika mengisi minyak. Tak salah kalau anda ingin mencubanya :-)

7 comments:

Ejump said...

good info here..

SuperSyok Team said...

Thanx bro.

Handphone bukan saje mengancam nyawa ketika di stesyen minyak, malah sepanjang masa ia bersama kita juga memberi kesan yg buruk kepada kesihatan tubuh badan.

Kami akan paparkan dalam sedikit masa lagi.

Terus melekat bersama SuperSyok! :-)

suhaili said...

terima kasih untuk info ini...sgt2 berguna...keep it up!!

Rumah Yakin Al-Wadi said...

saya tak percaya kebakaran akan berlaku. Ini sangat mustahil. Kebakaran hanya akan berlaku jika ada spark dan penggunaan handpnone tidak mengeluarkan sebarang spark, cuma sedikit radiation pada freq 900 mhz atau 1800 mhz. radiation ini memberi sedikit gelombang elektromagnet yang jumlahnya sangat sedikit yang tidak akan menyebabkan sebarang ingition.

KencanaSakti said...

tetapi petrol terbakar pada suhu bilik iaitu 27 C.sgt mudah terbakar.. sebab tu x perlu ignition pun blh terbakar

Md Hasif Md Yassin said...

Klu pure benzene susah nk terbakar. Petrol skg telah dimod bahan additives dgn octane tinghi sebagai booster pd petrol

Md Hasif Md Yassin said...

Klu pure benzene susah nk terbakar. Petrol skg telah dimod bahan additives dgn octane tinghi sebagai booster pd petrol