Fans

Monday, March 15, 2010

Misteri Jurang Mariana..

Oleh : SuperSyok Team

Masa sekolah dulu, cikgu Geografi selalu tanya, apakah jurang paling dalam di dunia?

Walaupun jurang terdalam tu terletak kat Filipina, nasib baik la nama jurang tu mudah disebut dan dihafal. Kalau pakai nama guna bahasa Filipina yg pelik2, mau berdarah otak menghafalnya. Hehe...Jurang Mariana.. itulah namanya.. :-)Jurang Mariana terletak di dasar Lautan Pasifik, di Timur Mindanao, Filipina. Jurang ni membentuk sempadan antara 2 plat tektonik di antara Plat Pasifik dengan Plat Filipina.Jurang Mariana ialah jurang yg paling dalam di dunia ( lokasi paling dalam pada permukaan kerak bumi ). Kedalamannya mencecah sehingga 11 kilometer.

Jurang sepanjang 2550 kilometer ni memiliki kelebarannya sehingga 69 kilometer.

Bahagian dasar laut di Jurang Mariana menerima tekanan air yg sangat kuat sehingga 108.6 MPa, iaitu lebih dari 1000 kali ganda tekanan atmosfera piawai pada aras laut.Puncak Gunung Everest lebih kurang 8 kilometer dari aras laut. Sementara bahagian paling dasar Jurang Mariana mencecah sehingga 11 kilometer dari aras laut. Bermakna kedalaman Jurang Mariana jauh melebihi ketinggian Gunung Everest.

Dengan dasar yg sangat dalam dan gelap, pasti 1001 misteri tersembunyi dalam jurang tersebut. Antaranya ialah jenis hidupan marin yg mampu survive dan membiak dalam habitat yg sebegitu rupa. Pasti tak sama dengan hidupan yg hidup di permukaan dan pertengahan laut.

Mari kita saksikan kebesaran Allah Ta'ala melalui ciptaan2Nya yg unik dan penuh misteri. Inilah antara hidupan marin yg terdapat di celah Jurang Mariana yg berjaya dirakamkan.

Subhanallah.. Allah Maha Pencipta, Maha Hebat lagi Maha Besar!

4 comments:

Tiesha Chan said...

very nice info~ ^_^

WindWorrioR said...

football fish tu yang dalam cite nemo tu ke?? ikan elektrik tu?

salma.tayo said...

cantiknya marine life tu semua! Subhanallah! ♥

Ibn Mustakim said...

lagi hebat bila semua makhluk itu sentiasa bertasbih dan rezeki mereka dijamin oleh ALLAH swt